У цьому тортику коржі ми випікаємо на сковороді. Торт готується просто та швидко.
Інгредієнти:
Для коржів:
- 3 яйця
- 100 г цукру
- 1 п (10 г) ванільного цукру
- 150 мл молока
- 40 г раф. олії
- 180 г борошна
- 1 ч. л розпушувача
- 2 ст. л. какао
- дрібка солі
- масло для змащування сковороди
Для просочення:
- 100 мл води
- 1 ст. л цукру
Для крему:
- 300 мл жирних вершків 33 %
- 3 ст. л цукрової пудри
- 300 г вершкового сиру чи маскарпоне
Для прикраси:
- 1 плитка шоколаду 90 г
- 20-30 г масла або олії
Приготування:
- У миску розбиваємо 3 середні яйця, додаємо 100 г цукру та 1п (10 г) ванільного цукру. Яйця збиваємо міксером до легкої піни, сильно збивати не потрібно.
- Далі вливаємо 150 мл молока та 40 г раф. олії. Перемішуємо вінчиком або недовго міксером.
- Окремо до 180 г борошна додаємо 1 ч.л розпушувача та 2 ст.л какао. Перемішуємо.
- Сухі інгредієнти просіюємо через сито у миску зі збитими яйцями. Додаємо порційно. Тісто замішуємо вінчиком чи міксером на низьких оборотах. Також на цьому етапі всипаємо щіпку солі.
- Готове тісто середнє за густотою. Воно легко стікає з вінчика.
- Випікаємо коржі на розігрітій сковороді (d – 24 см) на вогні нижче за середній. Обов’язково сковороду змащуємо вершковим маслом. Потім виливаємо в неї ~1,5 половника тіста і розділимо дном сковороди.
- Випікаємо коржі ~ по 2-3 хв із кожного боку під закритою кришкою. Як верх став матовим і на ньому з’явилися бульбашки, перевертаємо лопаткою на інший бік. Потім накриваємо кришкою та допікаємо. З порції продуктів вихід 4 коржі.
- Готуємо просочення. У сковороду або каструлю виливаємо 100 мл води, додаємо 1 ст. л. цукру. Перемішуємо. Просочення доводимо до кипіння, потім вимикаємо нагрівання та остуджуємо до кімнатної температури.
- Далі всі коржі підрівнюємо на один розмір. Робимо це за допомогою тарілки, кришки чи роз’ємного кільця. У мене d – 18 см.
- Для крему в чисту суху миску виливаємо 300 мл холодних вершків жирністю 33%, додаємо 3 ст.л цукрової пудри. Продукти збиваємо міксером 5-7 хв на швидкості вище за середню до стійких піків.
- Потім додаємо 300 г вершкового сиру чи маскарпоне. Його можна замінити на пастоподібний сир. Перемішуємо міксером до однорідної консистенції.
- Виходить густий крем, який тримає форму та не спадає з лопатки.
- Формуємо торт. На дно роз’ємного кільця викладаємо корж. Змащуємо його рясно просоченням. Потім крем візуально ділимо на 4 частини + 2 ст. л відкладаємо для боків. Змащуємо кремом корж та викладаємо наступний. Останній корж просочуємо зі зворотного боку і кремом зверху не змащуємо.
- Після того як сформували торт відразу можемо видалити роз’ємне кільце. Тому цей торт можна збирати і без нього.
- Змащуємо боки торта кремом. Шпателем із зубчиками робимо візерунок.
- Верх торта покриваємо розтопленим шоколадом – 1 плитка (90 г).
Краще до шоколаду додати 20-30 г масла або олії, тоді він не буде тріскатись при нарізці.
- За бажанням торт можна зверху прикрасити кремом.
- Наприкінці торт ставимо в холодильник для просочення та стабілізації на 2-3 год.
Готовий торт смачний, м’який і не нудотний. Крем багатий на смак і він робить торт більш святковим. Коржі м’які, середні за вологістю (їх потрібно добре просочувати) і щільніші за бісквіт з духовки. Коржі схожі на панкейки. Загалом вийшло дуже смачно!
Всім смачного!
Джрело: