Приготувати лінивий медовик без розкочування коржів можна швидко і без особливого клопоту. Згодна, він відрізняється від класичного Медовика.
Такий, справжній, багатошаровий Медовик незрівнянно куховарить моя мама. Мене вона, звичайно, теж навчила, але у мене на нього вічно не вистачає часу. Та й таким божественно смачним, як у мами, все одно не виходить. виходить просто смачним. Як то кажуть: “Одні і ті ж штучки, та різні ручки”.
Зате я колись навчилася куховарити лінивий медовик. І, за твердженням моїх близьких, він нітрохи не гірше. А мама навіть каже, що мій смачніше!
Мед я вважаю за краще брати гречаний. На мій погляд, він підходить найкраще. Але тут теж – справа смаку.
Із зазначеної кількості виходить невеликий, але цілком самодостатній тортик.
Форма – 20 см в діаметрі.
Інгредієнти:
- мед (рідкий) – 5 ст.л
- борошно – 200 г
- цукор – 3 ст.л
- яйця – 2 шт
- ванілін – 1 п. (1г)
- розпушувач – 1 п. (10г)
- олія – 2 ст.л.
- сіль – щіпка
Для крему:
- густа сметана 400 г
- цукор 5 – 6 ст.л.
- волоські горішки (за бажанням).
Приготування:
- Яйця збиваємо з цукром, ваніліном і сіллю. Збиваємо міксером до появи піни і легкого загустіння.
- Якщо мед у вас густий, його можна злегка підігріти в мікрохвильовці (20 секунд). Відмірюємо тільки рідкий мед.
- Продовжуючи збивати яєчну масу, потроху додаємо мед.
- Тепер кладемо борошно і розпушувач. Перемішуємо.
- У досить густу масу вливаємо дві ложки олії і ще раз добре перемішуємо.
- Тісто виходить густе і в’язке. Це не повинно лякати: так і повинно бути.
- Якщо форма не силіконова, її потрібно змастити і посипати борошном.
- Викладаємо тісто в форму і розгладжуємо поверхню. Найпростіше “крутнути” форму кілька разів в одну сторону.
- Духовку розігріваємо до 180С. Випікаємо корж близько 25-30 хвилин. Я низ у форми вкриваю фольгою: у мене духовка дуже смажить знизу. Готовність перевіряємо сірником.
- Готовому коржу даємо охолонути. Він виходить щільним і досить важким. Це теж не повинно бентежити. Надалі, тісто прекрасно просочиться, а щільність якраз і дасть необхідну для медовика текстуру.
- Тепер зрізаємо з коржа “маківку” – опуклість, що утворилася при випічці, і підсушуємо її в мікрохвильовці або духовці.
- Корж гострим ножем розрізаємо на три частини. Вони виходять тонкими, приблизно по 1 см завтовшки.
- Промазуємо коржі кремом. Крем можна приготувати, поки корж печеться або остигає. Тут нічого складного: змішуємо сметану з цукром, даємо трохи постояти і перемішуємо ще раз, щоб цукор повністю розчинився. Пробуємо, якщо потрібно, додаємо цукру, перемішуємо.
- Змащуємо коржі, обмазуємо торт з усіх боків.
- Підсушену “макушку” подрібнюємо за допомогою качалки. Можна додати в крихту кілька волоських горішків.
- Обсипаємо торт крихтою зверху і з боків. От і все!
Найсмачніше – на наступний день з холодильника. Але мій чоловік вимагає відрізати йому відразу, поки “тепленький”, хоча і від “холодненького” не відмовляється!
Ріжеться торт прекрасно! І, взагалі, всім хороший! Дуже рекомендую!
Смачного!
Джрело: